Днес в Литва се провеждат президентски избори, в които преобладават опасенията

...
Днес в Литва се провеждат президентски избори, в които преобладават опасенията
Коментари Харесай

Сянката на заплахата от Русия преобладава на президентските избори в Литва

Днес  в Литва се организират президентски избори , в които доминират опасенията за сигурността, като всички съществени претенденти са съгласни, че страната членка на НАТО и Европейски Съюз би трябвало да усили разноските за защита, с цел да се опълчи на възприеманата опасност от прилежаща Русия.

Това разяснява Агенция Франс Прес.

Балтийската страна с население от 2,8 млн. души се притеснява, че може да бъде идната цел на Русия , в случай че Москва завоюва войната си против Украйна, почнала с инвазия през 2022 година

Макар че първите трима кандидати са съгласни по въпросите на защитата, те имат разнообразни възгледи по обществени въпроси и по връзките на Литва с Китай, които от години са обтегнати поради Тайван.

" Разбирането на Литва за съветската опасност е единомислещо и неоспоримо, тъй че главните претенденти следват този образец ", съобщи пред Агенция Франс Прес шефът на Центъра за проучване на Източна Европа Линас Кояла.

Избирателните секции завършват в 17:00 ч. по Гринуич и резултатът се чака по-късно в неделя - макар че евентуално ще се наложи провеждането на втори тур на 26 май, защото не се чака нито един претендент да завоюва общо болшинство.

Проучванията на публичното мнение дават на досегашния президент, 59-годишния някогашен банкер Гитанас Науседа, удобна преднина пред останалите седем претенденти , измежду които са министър-председателят Ингрида Шимоните и известният юрист Игнас Вегеле.

Президентът на Литва управлява отбранителната и външната политика, като взе участие в срещите на върха на Европейски Съюз и НАТО, само че би трябвало да се съветва с държавното управление и Народното събрание при назначението на най-високопоставените чиновници.

Литва, някогашна руска република, е най-големият донор на Украйна и отделя доста средства за защита, като военният ѝ бюджет понастоящем се равнява на 2,75 % от Брутният вътрешен продукт.
 Литва е подготвена да върне украинските мъже вкъщи, само че чака европейско решение
Литва е подготвена да върне украинските мъже вкъщи, само че чака европейско решение

Полските управляващи възнамеряват да разрешат проблемите, като редактират закона за подкрепяне на жителите на Украйна

Очаква се в границите на няколко седмици ръководеното от Шимоните държавно управление да показа оферти , които биха могли да допринесат за още по-голямо нарастване на разноските за защита до три %.

Литва по-специално има намерение да употребява средствата за закупуване на танкове и спомагателни системи за противовъздушна защита, както и за приемане на немска бригада, защото Берлин възнамерява да приключи разполагането на към 5 000 военнослужещи до 2027 година

Никой от водещите претенденти наподобява не слага под въпрос тези проекти, само че Вегеле даде обещание да изиска одит на защитата, с цел да ръководи дейно финансите, в случай че бъде определен.
 Полша и Литва организираха взаимни военни учения по общата си граница
Полша и Литва организираха взаимни военни учения по общата си граница

В тях се включиха над 1700 военнослужещи

Според последното изследване на публичното мнение Науседа ще получи повече от 35 % от гласовете на първия тур и се чака да надделее при възможен втори тур.

Вегеле, 48-годишен юрист, който закупи популярност, откакто се разгласи против наложителната имунизация по време на пандемията, се показва като опция на одобрените политици и дава обещание по-прозрачно ръководство.

49-годишният Шимоните е консервативен политик с демократични възгледи по обществените въпроси. Тя поддържа по-специално еднополовите партньорства, които към момента провокират разногласия в най-вече католическата страна .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР